یادو خاطره شهداوهمرزمان عملیات کربلای ۱۰گرامی ۶۶/۱/۲۸
عملیات کربلای۱۰
جابهجایی میدان جنگ از جنوب به شمال
طی عملیاتی به نام کربلای۱۰ که در غرب کشور به اجرا درآمد، مناطق بسیاری به دست رزمندگان آزادشد. حضور نسبتا گسترده اکراد معارض عراقی در این مناطق سبب گردید تا در مرحله نخست گشایش جبهه تازه در غرب کشور، تلاشها عمدتا به اتصال عقبه مناطق آزاد شده به ایران و بازشدن عقبه نیروهای معارض معطوف شود. منطقه عمومی این عملیات در محور بانه- سردشت از شمال به رودخانه مرزی گلاس، از جنوب به رودخانه آوسیویل، از شرق به سورکوه و از غرب به ارتفاعات گردهرش و سپس ارتفاعات عمومی آسوس منتهی میشد. این منطقه دارای عوارض حساس و ارتفاعات نسبتاً بلند و صعبالعبور است.
تردد در این مناطق به خاطر نبود راه بسیار دشوار مینمود، اما به دلیل وجود درختان مرتفع در پایین ارتفاعات، وضعیت برای اختفای نیروهای عمل کننده و حتی تحرک و جا به جاییآنها در روز، کاملاً مناسب تشخیص داده شد. استعداد نیرو و گسترش دشمن در این منطقه تا قبل از عملیات والفجر۹ که در پاییز سال۱۳۶۴ توسط نیروی زمینی سپاه صورت گرفته بود قابل توجه نبود، اما پس از آن و بویژه پس از دو عملیات فتح۱ و۲ دشمن مجدداً حساس شد و تلاشهای نسبتاً وسیعی را به منظور تصرف مناطق تحت تسلط کردها و مسدود کردن معابر وصولی به عمق خاک عراق انجام داد، چنان که تیپهای کماندویی سپاه هفتم و سوم و چند تیپ و گردان مستقل دیگر با نظارت شخص صدام طی۱۰۰ روز، بسیاری از ارتفاعات را به تصرف درآوردند.
تحرکات دشمن بعد از عملیات فتح۱ بر پایه این تحلیل انجام میگرفت که در صورت عدم مقابله جدی، قوای نظامی ایران با تقویت نیرو به سمت ازمر و سپس سلیمانیه پیشروی خواهند کرد، اما با وجود همه تلاشهای دشمن، سرانجام در تاریخ۳۰ فروردین۱۳۶۶ عملیات کربلای۱۰ با رمز یا صاحبالزمان(عج)ادرکنی توسط نیروی زمینی سپاه در منطقهای به وسعت۲۵۰ کیلومترمربع آغاز شد. این عملیات که نخستین عملیات گسترده در غرب کشور پس از انتقال میدان اصلی جنگ از جنوب به شمال بود، هماهنگ با تک نیروهای منظم در جبهه ماووت و عملیات نامنظم قرارگاه رمضان و اتحادیه میهنی کردستان عراق در شمال سلیمانیه انجام گرفت.
طی این حمله آزادسازی۵۰ روستای منطقه، ارتفاعات سرلگو، بردهوش، قشن، اسبیدار، کلان و چند ارتفاع دیگر میسر گردید. همچنین۲۰ کیلومتر از جاده ماووت- سلیمانیه تحت کنترل رزمندگان ایرانی درآمد. تجهیزات منهدم شده دشمن شامل یک فروند چرخبال، دهها دستگاه تانک و نفربر، چندین قبضه خمپارهانداز، مقداری سلاح سبک و نیمه سنگین میباشد. همچنین۱۳ گردان و تیپ مستقل دشمن آسیب دیده، تعداد کشته و زخمیها و اسرای دشمن به ۴۲۳۵ نفر رسید. در این عملیات۸ دستگاه تانک و نفربر، چندین دستگاه خودرو و مقداری سلاح و مهمات به غنیمت رزمندگان اسلام درآمد.
از جمله شهیدان عملیات کربلای۱۰ حسن شفیعزاده فرمانده توپخانه نیروی زمینی سپاه بود.
خلاصه گزارش عملیات :
نام عملیات: کربلای۱۰
زمان اجرا :۲۸/۱/۱۳۶۶
تلفات دشمن (کشته، زخمی و اسیر ) : ۴۲۳۵
رمز عملیات: یا صاحب الزمان(عج) ادرکنی
مکان اجرا:منطقهعمومیبانه – سردشت در محور شمالی جنگ
ارگانهای عمل کننده: نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
اهداف عملیات: گشایش جبهه تازه فراروی دشمن در غرب و انتقال جبهه جنگ از جنوب به شمال و مقابله با تحرکهای ضد انقلاب در منطقه کردستان.
ماموریت لشکر ۱۴ امام حسین (ع)
شمال غرب بانه ، ابوالحسن منطقه ماووت عراق ارتفاع گلان
ماموریت گردان موسی ابن جعفر (ع) ازلشگرامام ۱۴حسین (ع)
تصرف ارتفاعات گلان
فرمانده گردان
حاج مهدی اعتصامی
شرح عملیات گردان
همه چیز خیلی سریع اتفاق افتاد. چند دقیقه ای توجیه شدیم و پس از خواندن نماز مغرب و عشا راه افتادیم. هوا صاف و مهتابی بود. برگهای خشک درختان که در فصل پاییز بر زمین ریخته بود، سر و صدای زیادی ایجاد می کرد.
به ارتفاعات رسیده بودیم، اما از دو گروهان دیگر خبری نبود، با ارتباط بی سیمی و علامت دادن، گروهانهای دیگر را به سمت خود هدایت کردیم.
نور مهتاب همه جا را روشن کرده و هرگونه تحرکی از دور قابل رویت بود، بیحرکت مانده بودیم.
چیزی به شروع عملیات نمانده بود که نور ماه مانع حرکت ما شد، گفتم: خدایا خودت کمک کن.
در این بین، لکه های ابر سیاه، ماه را پنهان کرد و به دنبال آن رعد و برق شدیدی در آسمان ظاهر شد. باران به شدت می بارید.
دانه های باران که روی برگهای خشکیده می ریخت، سرو صدای زیادی ایجاد می کرد.
به راهمان ادامه دادیم. دیگر دشمن روی ما دید نداشت و مشکل سر و صدای برگها نیز به کمک باران برطرف شده بود.
به دشمن نزدیک شدیم، زیر تپه ای که دشمن روی آن استقرار داشت، پناه گرفتیم و منتظر صدور فرمان حمله شدیم.
دشمن که احتمال حمله را می داد، به نیروهایش آماده باش داده بود.
اما گم شدن گروهانها و تأخیر در عملیات، آنان را گمراه کرده بود. با این فکر که ایرانیان از عملیات منصرف شده اند، به استراحت پرداخته بودند.
امدادهای غیبی ما را به بهترین نقطه رسانده بود و آن نقطه، ضعیفترین قسمت خط دشمن بود. به میدان مین و موانع دشمن رسیدیم. به محض قطع کردن سیم های خاردار حلقوی، یکی از آنان که متوجه حضور ما شده بود، نارنجکی را به طرف ستون پرتاب کرد. بلافاصله یکی از بچه ها او را هدف گلوله آرپی جی قرار داد و او را به درک واصل کرد و عملیات شروع شد.
خط دشمن شکسته شد و ما توانستیم با کمترین تلفات، اهداف از پیش تعیین شده را تصرف کنیم.
در این زمان روشنایی و نور نیاز داشتیم، تا سنگرهای عراق را پاکسازی کنیم. دقایقی بعد، لطف خدا دوباره شامل حال ما شد. آسمان صاف شد و ماه با تابیدن خود همه جا را روشن کرد.
منطقه از لوث وجود بعثیان کافر پاکسازی شد و عملیات با موفقیت کامل به پایان رسید.
راوی شهید«مرتضی جمشیدیان»
استعداد و آمار
آمار کلی نیروهای عمل کننده گردان ۲۷۵نفر
تعدادشهدا :،۱۹نفر
مفقودین و اسیر: نداشتیم
تعدادمجروحین : ۳۶نفر
شهدای ویژه: شهیدمحمدزالی(صلواتی) و شهیدخیام نکوئی
منبع : پایگاه جامع عاشورا،گردان امام موسی بن جعفر(ع)

نفر اول از راست شهید احمد قندی با لای سر خواهر زاداه اش شهیدخیام نکوئی نفر دوم شهید دادار نفرسوم حلاجی و چهارم کلاهدوزان و نفر نیم خیز دکتر مصطفی فرقانی
نوشته شده توسط معینی در چهارشنبه, ۲۶ فروردین ۱۳۹۴ ساعت ۶:۵۳ ق.ظ